Despre noi

Despre noi

Înființare și Misiune 

Studio Zona este un proiect de istorie publică, început în 2016 de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Direcțiile de cercetare se concentrează pe istoria urbană și culturală, în special cea a Bucureștiului și a aspectelor complementare (politice și sociale) din secolul al XX-lea. Cercetarea noastră utilizează interpretări analitice, antitetice perspectivelor nostalgice despre genealogia orașului așa cum îl știm azi. Investigăm evoluția arhitecturii și a urbanismului, la intersecția dintre memorie, uitare și reprezentare. Inițial, ne-am concentrat analiza pe politicile de locuire și efectele implementării lor, la evoluția parcelărilor și a strategiilor de parcelare, politicile de expropriere din perioada interbelică și naționalizare din anii socialismului de stat. Urmărim să dezvoltăm cercetarea către contextul social și politic al vieții urbane și să regandim aspecte ignorate ale dinamicii urbane.

Misiunea asociației este de a încuraja dialogul dintre mediul academic și comunitățile urbane, de acceea am lucrat în dialog constant cu bucureștenii. Între 2015 și 2019, am distribuit peste 10.000 de broșuri și pliante despre parcelările construite între 1898 și 1948 și am organizat ateliere, expoziții, lansări de carte și conferințe legate de aceste subiecte.