Echinocțiului

22/24

Delimitare

străzile Echinocțiului și Sergent Lazăr Gafton

Director

Andrei G. Ioachimescu

Arhitect

Dimitrie Mohor

Perioadă construire

1934-1936

Prezent

Propunerea Societății Comunale de a construi parcelarea Echinocțiului data din 1934, însă Comisia Superioară a Planului de Sistematizare a aprobat-o abia în 1935.

Cronologia avizării

Planurile de parcelare erau semnate de arhitectul Dan Ionescu și cuprindeau nouă case cuplate și încă trei individuale, în total 21 de locuințe. Condițiile pe care comisia le punea erau legate de mărimea loturilor (cel puțin 200 mp) și de înălțimea caselor cu parter și etaj (8 m la cornișe). În plus, Societatea trebuia „să execute pe străzile parcelate apă, canal, luminat public și particular, cu cablu subteran, la trotuare pavaj de asfalt cu borduri de granit, iar pe partea carosabilă pavaj de granit pe pat de beton cu rosturile umplute cu mastic”. Planul de parcelare menționa și amplasarea tipurilor de locuințe proiectate de Ionescu și confirma și existența tipului special de colț.

Află mai multe despre Parcelarea Echinocțiului și despre Societatea de Locuințe Ieftine în cartea Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină, Studio Zona, 2018. Comenzi: asociatiazona@gmail.com, preț 50 Ron.