Panduri

21/24

Delimitare

strada Doctor Ion Ghiulamila

Director

D. Stoica

Arhitect

Dan Ionescu

Perioadă construire

1935-1937

Prezent

În 1935, Societatea Comunală a parcelat terenul pe care îl deținea pe șoseaua Panduri și a construit 15 locuințe cuplate, după planurile arhitectului Dan Ionescu.

Cronologia avizării

Terenul era situat la numărul 24 și făcea parte din Sectorul III Albastru. Comisia Specială, întrunită în ședința din 17 mai 1935, aproba parcelarea, cu condiția ca Societatea să proiecteze singura stradă deschisă (Doctor Ion Ghiulamila) cu o lățime de 10 m, iar clădirile să fie retrase 2 m. Din această comisie făceau parte arhitecții Petre Antonescu, Statie Ciortan, E. Lăzărescu, ing. M. Stroescu, arh. R. Bolomey și ing. Rădulescu. După această aprobare, tot în luna mai a urmat aprobarea Consiliului Comunal al Sectorului III Albastru, iar în iulie, a Consiliului General. Lucrările edilitare au fost realizate de către Uzinele Comunale București, iar costul lor a fost achitat, în mod egal, de Societatea Comunală și de Primărie. Nu se cunosc date despre beneficiarii acestor locuințe.

Află mai multe despre Parcelarea Panduri și despre Societatea de Locuințe Ieftine în cartea Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină, Studio Zona, 2018. Comenzi: asociatiazona@gmail.com, preț 50 Ron.