Sistematizarea unei comune suburbane: Crângași și modernizarea socialistă (1900-1989)

16/17

Echipă

  • coordonator Irina Calotă (Popescu)
  • cercetător Andrei Răzvan Voinea
  • cercetător Cristi Dumitrescu
  • foto Andrei Mărgulescu
  • grafică Matei Popescu

Finanțare

Ordinul Arhitecților din România

Sistematizarea unei comune suburbane: Crângași și modernizarea socialistă (1900-1989)

Am realizat o primă variantă a istoriei cartierului Crângași, de fapt o cronologie în 100 de date și evenimente, care structurează volumul despre istoria cartierului pe care îl pregătim. Cercetarea a fost finanțată de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul de Arhitectură. Formatul este pdf. pe care puteți să îl descărcați (gratis, bineînțeles) de aici.

Am evidențiat cele mai importante etape ale investițiilor în proiectele de infrastructură, dar și câteva aspecte de istorie cotidiană. Cercetarea este împărțită în trei capitole:

(1) antropologul Andrei Mihail a luat interviuri în cartier privitoare la identitate și „granițele” cartierului.

(2) Irina Calotă și Răzvan Voinea au realizat cronologia de la primele mențiuni ale Crângașiului pe hărțile austrice (1790) până în 1990, iar

(3) istoricul Cristi Dumitrescu a cercetat detaliat istoria construirii Lacului Morii.

În plus, arh. Matei Popescu a cercetat în arhive planurile construirii marilor ansambluri din Giulești-Constructorilor și a și realizat toate redesenările de planuri, iar Andrei Mărgulescu și Ileana Szasz au fotografiat cartierul.

Cercetarea continuă colecția pe care am început-o cu cartierul Ferentari. Până va fi gata, vă invităm să parcurgeți volumul despre Ferentari, pe care îl puteți comanda momentan doar la Editura Studio Zona, printr-un mail la asociatiazona@gmail.com. Puteți achita online direct în contul nostru RO82 UGBI 0000 7320 0808 9RON (38 lei) și îl puteți ridica de la Librăria Nautilus, str. arh. Ion Mincu nr. 17.

Proiecte Finalizate

Ai citit Sistematizarea unei comune suburbane: Crângași și modernizarea socialistă (1900-1989). Citește și