Ziua parcelării

7/18

Echipă

  • Coordonator Andrei Răzvan Voinea
  • Coordonator Irina Calotă-Popescu
  • Cercetare Dana Dolghin
  • Consultant istoric Mircea Dragomir
Ziua parcelării

Proiectul continuă acțiunile de informare în parcelările bucureștene printr-o altă formă mnemonică, aceea de a marca în fiecare an data “fondatoare” a parcelării. Majoritatea acestor date reprezintă începutul zidirii parcelării (ziua în care s-a pus piatra de temelie) sau, de la caz la caz, începerea demersurilor birocratice de obținere a avizului de construire. Astfel, ziua este marcată prin distribuirea de broșuri și materiale informative. În ultimă instanță această acțiune are ca scop instalarea în fiecare parcelare de plăci memoriale care să menționeze promotorii construirii parcelării (arhitecții, directorii instituțiilor), beneficiarii și cele mai importante personalități care au locuit în parcelare.

  • Parcelarea Vatra Luminoasă – 23 August

Ziua de 23 August are o triplă semnificație în istoria cartierului. În primul rând, pe 233 August 1933 a avut loc ceremonia de punere a pietrei de temelie a acestui cartier în prezența autorităților. În al doilea rând, pe 23 August 1944, în cartier au fost ținuți sub arest membrii ai Guvernului Antonescu într-o casă conspirativă a Partidului Comunist. În 1949, tot la 23 August a avut loc inaugurarea ultimelor proiecte în parcelare, imobilele de locuit pentru muncitorii de la Uzinele 23 August. Cu această ocazie, Studio Zona a realizat un tur ghidat la care au participat peste 200 de locuitori, în prezența a doamnei Sanda Hanciu, nepoata arhitectului Ioan Hanciu, unul dintre arhitecții parcelării. Mai mult, actualii locuitori ai fostei casei conspirative a Partidului au scos la iveală placa memorială amplasată după 1990 pentru a fi fotografiată de participanții la tur.

  • Parcelarea Grant-Belvedere – 5 Mai

Pe 5 Mai 2019, Studio Zona a distribuit în parcelarea Grant câte un pliant fiecărei familii care locuiește în parcelare, intitulat 107 de la fondarea parcelării Grant. Piatra fundamentală a fost pusă la5 mai 1912, în cadrul unei ceremonii în prezența directorilor Societății de Locuințe Ieftine – București și ai Regiei Monopolurilor Statului-Manufactura de Tutun.

În anul 2022, ne propunem următoarele tururi ghidate în parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine

  • 22 Mai – 100 ani de la începerea lucrărilor în Parcelarea Cornescu
  • 24 Iunie – 93 de ani de la începerea lucrărilor în Parcul Iancului
  • 3 Iulie – 107 ani de la începerea lucrărilor la Parcul Raion

Printre scopurile acestor acțiuni mnemonice se numără în conștientizarea necesității amplasării de plăci comemorative și monumente de for public care să amintească de directorii și muncitorii Societății de Locuințe Ieftine, Căilor Ferate Române și Casei Construcțiilor, de arhitecții și personalitățile care au locuit în parcelări. Monumentele și plăcile comemorative au rolul de a strânge legăturile dintre locuitorii parcelărilor și gruparea lor în asociații și organizații cu rolul de face cunoscută istoria și de a proteja parcelările de diversele acțiuni urbanistice luate fără consultarea lor.

Află mai multe despre Societatea de Locuințe Ieftine în cartea Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine București (1908-1948), pe care o poți comanda direct la asociatiazona@gmail.com

Proiecte Finalizate

Ai citit Ziua parcelării. Citește și