Cartea „Locuire, arhitectură și urbanism în Ferentari (1903-2000)”

2/4

Echipă

  • Coordonator Irina Calotă (Popescu)
  • Cercetător Andrei Răzvan Voinea
  • Cercetător Dana Dolghin
  • Fotograf Andrei Mărgulescu

Lansare

Mai 2022

Cartea „Locuire, arhitectură și urbanism în Ferentari (1903-2000)”

Asociația Studio Zona propune publicarea studiului Istoria cartierului Ferentari (1903-1989). Scopul acestei cercetări urmărește identificarea etapelor de dezvoltare ale acestui cartier și a tipologiei arhitecturale, precum și intervențiile urbanistice, redactarea unei narațiuni cauzale și cronologice și prezentarea publicului larg și al specialiștilor.

Cartea va cuprinde 8 capitole: 4 capitole de istorie urbană, 4 capitole în care analizăm Ferentari după 1989 și un studiul antropologic și sociologic, în care delimităm cartierul. Scopul publicării acestei cărții este de a face cunoscută evoluția urbanistică a acestui cartier, principalele realizări arhitecturale și caracteristicile sociale ale acestui cartier în secolul al XX-lea. Dominată mai degrabă de preconcepții sociale și rasiste, imaginea cartierului Ferentari în secolul al XX-lea este caracterizată printr-o dezvoltare organică a țesutului urban și de mari proiecte de sistematizare (blocurile roșii, sistematizarea Căii Ferentari, proiectarea și execuția ansamblului de blocuri din zona Humulești).

Istoria cartierului Ferentari este momentan aproape necunoscută și asimilată mai degrabă unei locuiri la bloc, în ghetou. Totuși, țesutul urban este dominat de locuințe unifamiliale, dezvoltate pe loturi mici. Unele dintre acestea au fost proiectate de arhitecții anilor 30, în special Petre Boico, Paul Rossin, Krikor Navasartian. Unele dintre aceste imobile sunt de o certă valoare arhitecturală precum imobilul Litman (Calea Ferentari 145) și Vila Coca (Veseliei 43). Prin urmare, vom evidenția cel puțin 10 imobile care pot face subiectul unor posibile clasări pe Lista Monumentelor Istorice.

Proiectul este finanțat de către Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură.

În pregătire

Ai citit Cartea „Locuire, arhitectură și urbanism în Ferentari (1903-2000)”. Citește și